close
Niniejsza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania Strony, prowadzenia odpowiednich statystyk, a także zapamiętywania preferencji i personalizowania strony w zakresie wyświetlanych treści. Poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej można wyrazić zgodę na zapisywanie plików cookies lub je zablokować. Kontynuując przeglądanie tej strony internetowej bez zmiany ustawień plików cookies w Twoim urządzeniu, wyrażasz zgodę na ich zapisywanie. Dowiedz się więcej o plikach cookies


Kuchnia krajeńska wczoraj – potrawy na wiejskie biesiady ZJAZD II


„Kuchnia krajeńska wczoraj” czyli ciąg dalszy projektu współpracy Cztery Pory Roku na Krajnie.

Tym razem LGD Nasza Krajna z Sępólna Krajeńskiego zorganizowała II zjazd warsztatów, których głównym tematem były „Potrawy na wiejskie biesiady”. Te dwudniowe warsztaty odbyły się 1 – 2 czerwca br. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku.

 .

Na początek odbył się wykład wprowadzający, na którym omówiono zasady organizacji imprez biesiadnych oraz zasady pozyskiwania oraz przerabiania dziczyzny. Następnie uczestnicy przystąpili do przygotowywania potraw regionu Krajny z dziczyzną w roli głównej m.in.: forszmak myśliwski, żeberka w miodzie, karkówka oraz polędwica grillowana, szaszłyki, pstrąg faszerowany oraz ziemniaczki i warzywa z grilla. Przyrządzono również dodatki w postaci sałatek oraz sosów.

.

Warsztaty zakończono biesiadną degustacją przyrządzonych potraw.

fot. Stowarzyszenie NASZA KRAJNA

.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScIFeyv0OWVVsj_YQJGNuX_G0lcltvg7GAOKahKPeM_RlccMA/viewform?c=0&w=1
Nasz profil na Facebook
Notecki Szlak turystyczny