„Kuchnia krajeńska wczoraj” czyli ciąg dalszy projektu współpracy Cztery Pory Roku na Krajnie. Tym razem LGD Nasza Krajna z Sępólna Krajeńskiego zorganizowała II zjazd warsztatów, których głównym tematem były „Potrawy na wiejskie biesiady”. Te dwudniowe warsztaty odbyły się 1 – 2 czerwca br. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku.
Na początek odbył się wykład wprowadzający, na którym omówiono zasady organizacji imprez biesiadnych oraz zasady pozyskiwania oraz przerabiania dziczyzny. Następnie uczestnicy przystąpili do przygotowywania potraw regionu Krajny z dziczyzną w roli głównej m.in.: forszmak myśliwski, żeberka w miodzie, karkówka oraz polędwica grillowana, szaszłyki, pstrąg faszerowany oraz ziemniaczki i warzywa z grilla. Przyrządzono również dodatki w postaci sałatek oraz sosów. Warsztaty zakończono biesiadną degustacją przyrządzonych potraw. fot. Stowarzyszenie NASZA KRAJNA | |