A

Krajna od kuchni


23 kwietnia br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie odbyło się kolejne wydarzenie realizowane w ramach projektu współpracy „Cztery Pory Roku na Krajnie” – „Krajna od Kuchni”.  Udział w warsztatach brała młodzież z terenów wiejskich powiatu pilskiego.

Tego dnia 20 osobowa grupa młodzieży rozpoczęła swój dzień godzinną lekcją muzealną pt. „Poznaj swój region – lekcja muzealna o historii, tradycji i sztuce Krajny”. Wykład ten poprowadził Roman Skiba – zastępca dyrektora Muzeum Okręgowego w Pile, który opowiedział zebranym o regionie Krajny.

Następnie przystąpiono do kulinarnej części tych warsztatów. Młodzież podzielona została na zespoły, gdzie każdy zespół otrzymał przepis na wykonanie jednej potrawy. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy:

- ziołowe piersi kurczaka pieczone z gruszkami,
- placki ziemniaczane z jabłkami i suszoną żurawiną, podane z duszonymi jabłkami
- pieczone warzywa korzeniowe,
- kruche medaliony z obrazkiem,
- jabłka zapiekane z kruszonką,
- konfitura z czerwonej cebuli,
- zupa krem z białych warzyw,
- marchewkowa pasta do chleba z majerankiem i słonecznikiem.

Zajęcia kulinarne trwały 4 godziny. Po zakończeniu i prezentacji potraw nastąpiła ich degustacja. Nad przebiegiem prac czuwały panie: Katarzyna Gardecka i Dobrochna Szydełko.

 


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScIFeyv0OWVVsj_YQJGNuX_G0lcltvg7GAOKahKPeM_RlccMA/viewform?c=0&w=1
Zielone Szlaki Doliny Noteci
Nasz profil na Facebook
Notecki Szlak turystyczny